Vaccinatie COVID en zwangerschap

Geplaatst op

We krijgen de laatste tijd veel vragen over vaccinatie in de zwangerschap. Nu de besmetting snel hoog oplopen delen we graag nogmaals het onderstaande advies:
Op 22 april 2021 is het standpunt rondom vaccinatie in de zwangerschap aangepast. Het standpunt is ontwikkeld door de multidisciplinaire werkgroep COVID-19 & Zwangerschap van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG).
Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Uit veiligheidsoverwegingen gold voorheen het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen te vaccineren met onderliggende ernstige aandoeningen. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen.
Het standpunt is dan ook aangepast op 22 april 2021. De belangrijkste adviezen zijn:
– Alle zwangeren laten vaccineren bij voorkeur met mRNA (Pfizer of Moderna) volgens landelijke vaccinatie strategie
– Bij zwangeren met onderliggende ernstige ziektes adviseert de werkgroep met nadruk om zich te laten vaccineren
– Er is geen bezwaar om je te laten vaccineren in de preconceptionele fase (als je kinderwens hebt)
– Er is geen bezwaar om je te laten vaccineren wanneer je borstvoeding geeft (veiligheid hiervan moet nog definitief bevestigd worden, maar advies is opgesteld op basis van de werking van het vaccin)
https://geboortezorgsalland.nl/wp-content/uploads/2021/04/Standpunt-Vaccinatie-tegen-COVID-19-rondom-zwangerschap-en-kraambed-versie-22-april-2021-def.pdf

Terug naar het overzicht