Vervolgcontroles

Na de eerste controle kom je gemiddeld nog 10 keer tijdens de zwangerschap naar de praktijk voor een vervolg controle. Naarmate de zwangerschap vordert, worden de periodes tussen de controles steeds korter. Voor een vervolgcontrole wordt 15 minuten gepland. We onderzoeken je bloeddruk en wegen je. Ook zullen wij je buik onderzoeken om te voelen of je kindje goed groeit en luisteren we naar het hartje. Verder willen we graag weten hoe het met jou en je partner gaat en natuurlijk is er ook tijd om vragen te beantwoorden.

Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschapsduur kunnen we voelen hoe jullie baby in je buik ligt.

Een aantal keren krijg je een laboratoriumformulier mee om bloed te laten prikken. Er wordt steeds uitgelegd waar dat voor is en wanneer je het beste kunt gaan prikken.

Rond de 30e weken krijg je van ons extra informatie mee met betrekking tot de aanstaande bevalling. De controle daarna staan we stil bij de bevalling. We bespreken wanneer je het beste contact met ons kunt opnemen en horen graag of jullie rondom de bevalling specifieke wensen en/of verwachtingen hebben.

Als je zwangerschap gevorderd is tot ruim een week na de uitgerekende datum, dan vinden er extra controles plaats in het ziekenhuis. Er wordt dan een echo gemaakt om te bepalen of de baby nog voldoende vruchtwater heeft en er wordt een hartfilmpje gemaakt (CTG) om de conditie van jullie baby te controleren. Tot 42 weken ben je onder zorg bij de verloskundige. Vanaf 42 weken dragen we de zorg voor de bevalling over aan de gynaecoloog.

Wij vinden de volgende dingen belangrijk en zijn tijdens de controles samen met jullie bezig ervoor te zorgen dat deze dingen zo optimaal mogelijk verlopen:

  • Dat je goed gezond blijft en je je ook emotioneel goed blijft voelen
  • Dat jullie baby in de baarmoeder zich goed ontwikkelt
  • Dat jullie goede voorlichting en adviezen krijgen, toegespitst op jullie persoonlijke situatie
  • Dat jullie goede informatie over prenatale screening krijgen en goed op de hoogte zijn van de voor- en nadelen hiervan
  • Dat jullie goed voorbereid zijn op de bevalling; we geven ook groepsvoorlichting over de bevalling
  • Als er complicaties dreigen, verwijzen we je naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)
  • We bouwen een vertrouwensrelatie met jullie op.

 

Na elke controle wordt er een nieuwe afspraak ingepland. We streven er naar om jullie niet te lang te laten wachten. We kunnen dit niet altijd voorkomen. Soms is het voor andere zwangeren nodig dat er een spoedafspraak tussendoor gepland wordt of is er tijdens een controle langer tijd nodig dan ingepland stond. We vinden het belangrijk dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en vragen dan ook jullie begrip hiervoor.

Wanneer moet je ons bellen?

  • Bij helderrood vaginaal bloedverlies
  • Als je een dag duidelijk minder of geen beweging van je baby voelt vanaf 25weken zwangerschap.
  • Bij onverklaarbaar vochtverlies vanuit je vagina
  • Als je regelmatig pijnlijke buikkrampen hebt die met rust niet overgaan
  • Als je ongerust bent

Zijn er wijzigingen in je persoonlijke gegevens, zoals adreswijzigingen, andere telefoonnummers of een andere zorgverzekeraar, wil je dit dan tijdig doorgeven aan onze assistentes?