Voeding

Een gezonde en gevarieerde voeding betekent dat je probeert te zorgen uit alle verschillende voedingsgroepen dagelijks wat te eten. Hierbij moeten jullie denken aan; zuivel, vlees/vis, groenten en fruit.  Ook is voldoende drinken heel belangrijk in de zwangerschap. Wist je dat voldoende drinken in de zwangerschap 2 liter water naast je andere dranken betekent?

In de zwangerschap gelden een aantal specifieke voedingsadviezen. Hier bestaat soms enige onduidelijkheid over, maar wat goed is om te onthouden is dat je vooral heel veel wel mag, alleen met rauwe producten wat moet opletten. De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap:

  • Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels. enz. Dit geldt ook voor de gesneden, gewassen sla van de supermarkt. Rauwe groente en ongeschild fruit kan toxoplasmose bevatten.
  • Rauw vlees: tijdens de gehele zwangerschap is het advies om geen rauw vlees te eten. Rauw vlees kan toxoplasmose bevatten.
  • Vis: in de zwangerschap is het gezond om 1 tot 2 keer per week vis te eten. Met name in de vette vis (makreel, zalm, haring, paling e.d.) zitten gezonde vetzuren die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van de baby. Als je rauwe of gerookte vis eet, is het van belang dat deze vers is en niet vacuüm verpakt.
  • Deze verpakkingen bevatten namelijk opvallend vaak de listeriabacterie. Twijfel je aan de versheid van de vis, laat het dan of staan of zorg dat je het verhit tot minimaal 75 graden, hierna kun je het altijd eten.
  • Kaas gemaakt van rauwe melk: Het is van belang om als je twijfelt even op het etiket te kijken. Staat er op het etiket van een kaas ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’ dan is het beter om deze kaas niet te eten als je zwanger bent. Hier kan namelijk de listeria bacterie in voorkomen. Staat er enkel melk of gepasteuriseerde melk op het etiket vermeld, dan mag je deze kaas gewoon eten in de zwangerschap.  Als je de kaas van rauwe melk verhit, boven 75 graden, (bijv. in de oven), mag je deze kaas wel eten.
  • Orgaanvlees: in de zwangerschap mag je niet te veel vitamine A binnen krijgen, dit is namelijk een van de weinige vitamine die kan stapelen in je lichaam. Vitamine A zit voornamelijk in orgaanvlees (paté, leverworst e.d.). Als je zwanger bent mag je 1-2 dun belegde boterhammen met paté/leverworst per week. Klaargemaakte lever en/of niertjes kun je beter niet eten in de zwangerschap.
  • Cafeïne; in de zwangerschap is het beter om niet te veel cafeïne binnen te krijgen, dit zit voornamelijk in koffie en cola. Dit betekent maximaal 2-3 kopjes/glazen per dag. Energiedranken zoals Redbull kun je beter helemaal niet drinken.

Wil je nog meer weten over een gezonde voeding in de zwangerschap of over wat je beter wel en niet kan eten. Vraag het een van ons of kijk op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik.aspx