Vakantie

Als jullie op vakantie gaan kies dan een vakantiebestemming waar goede medische zorg voor handen is. Naast enkele aandachtspunten is het vooral belangrijk er van te genieten.

Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vraag wel goed na bij de vliegtuigmaatschappij tot welke zwangerschapsduur zwangeren mogen vliegen. Meestal ligt de grens bij 34 weken. Wel ben je verplicht om bij een vliegreis een Fit to Fly verklaring bij je te dragen. Enkele dagen voor vertrek kunnen wij deze op de praktijk aan je verstrekken samen met een uitdraai van de zwangerschapskaart, dan heb je altijd de actuele gegevens bij de hand.

Vakanties op grote hoogte worden afgeraden omdat er op grote hoogte (2150 meter en hoger) minder zuurstof beschikbaar is.

Probeer in warme landen voldoende water te drinken (uit flessen) en gebruik een zonnebrandcreme met een hoge factor. Omdat je in de zwangerschap meer gepigmenteerd bent, is de kans op pigmentvlekken groter, zeker als je onbeschermd in de zon zit. Draag bij voorkeur ook een hoedje of pet in de volle zon.

Let bij een vakantie in het buitenland altijd goed op het eten en drinken. Denk hierbij aan rauwe groenten die goed gewassen moeten zijn, het eten niet al de hele dag in een warmhoud bak ligt en je niet bij straattentjes eet. Dit verkleint de kans op ziek worden. En drink bij twijfel over de kwaliteit van het drinkwater, altijd bronwater.