Roken

Roken in de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Ook veelvuldig verblijven in een rokerige omgeving kan een zeer nadelige invloed op de zwangerschap hebben.

Schadelijke stoffen in de sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding naar en in de placenta en daardoor een slechtere zuurstoftoevoer naar jullie kind. Hierdoor bestaat het risico dat jullie baby minder goed groeit.

Kinderen van rokende moeders hebben over het algemeen een lager geboortegewicht, minder goed ontwikkelde organen, worden vaker te vroeg geboren en hebben een lager IQ. Ook is er een grotere kans op het vroegtijdig loslaten van de placenta en het overlijden van de baby in de buik. Tijdens hun eerste levensjaren hebben kinderen vaker ziekten aan de luchtwegen. Bovendien komt wiegendood vaker voor in gezinnen waar gerookt wordt. Mede hierdoor is het dus ook na de zwangerschap zeer belangrijk niet te roken. Als je er toch voor kiest te roken doe dit dan buiten en niet waar jullie kind bij is.

Ons advies is dan ook om helemaal te stoppen met roken. Dit geldt ook voor de partner, aangezien meeroken net zo schadelijk is. Tijdens de zwangerschapscontroles zullen wij je rookgedrag bespreken en je motiveren te stoppen met roken. Wij hebben in onze praktijk diverse hulpmaterialen om zwangeren die willen stoppen een helpende hand te bieden. Ook je eigen huisarts kan vaak goed hulp bieden bij het stoppen met roken.

Wij snappen dat stoppen met roken heel erg moeilijk is. Maar blijf goed bedenken waarvoor je het doet. Het gaat om de gezondheid van jullie eigen kind!

Voor meer informatie: www.rokeninfo.nl