Alcohol en drugs

Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter geen alcohol of drugs gebruiken. En niet roken. Van deze middelen zijn de volgende effecten bekend:

  • Vermindering van de vruchtbaarheid bij zowel de vrouw als de man
  • Schadelijk voor het ongeboren kind en grotere kans op een miskraam
  • Verstoren van de ontwikkeling van een kind met ernstige en blijvende gevolgen op geestelijk en lichamelijk gebied

Veilige grens
Als je alcohol, drugs of tabak gebruikt, is er risico op een complicatie tijdens de zwangerschap. Ook als je weinig gebruikt. De praktijk wijst uit dat heel weinig op het verkeerde moment ook slecht kan uitpakken. De enige veilige keus is om niets te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Dus niet drinken, geen drugs gebruiken en niet blowen tijdens je zwangerschap.

Lees er ook over de risico’s van alcohol en tabak bij zwangerschap.

Informatie en advies bij stoppen van blowen tijdens zwangerschap
Als je het moeilijk vindt om alcohol of drugs te gebruiken of te stoppen met roken, is dat begrijpelijk. Er is voldoende hulp te krijgen. Je zult wel zelf de eerste stap moeten zetten. Neem contact op met je huisarts of verloskundige. Deze kan je voor het stoppen met alcohol of drugs verwijzen naar VNN voor verder advies, hulp en begeleiding.

Wil je meer informatie over het stoppen met roken, raadpleeg dan ook Roken tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en verslaving
Heb je een verslaving aan alcohol of drugs, dan kan dat veel problemen geven, zowel voor jou als aanstaande moeder als voor de baby. En ook voor de verdere verzorging en opvoeding van je kind heeft het gevolgen.
Om je te helpen de baby zo gezond mogelijk ter wereld te brengen is het belangrijk dat je direct naar je huisarts gaat. De huisarts verwijst je naar de gynaecoloog en meldt je aan bij een gespecialiseerde instelling zoals VNN en Veilig Thuis.
Voor meer uitleg lees de folder Zwanger en verslaafd?

Meer informatie?
Wil je meer weten over verslaving en zwangerschap, lees dan het Alcohol- en drugsprotocol.