De eerste controle

Jullie zijn zwanger! Als je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je je inschrijven bij Anno. Dit doe je door te bellen (0570-630308) of hier te klikken en het aanmeldformulier in te vullen. Een van onze assistentes neemt na de aanmelding contact met jullie op. Zij maakt de eerste afspraak rond 8 -10 weken zwangerschap. Ook ontvang je een bevestigingsmail met juiste informatie die van belang is in het begin van je zwangerschap. Je kunt met vragen of onduidelijkheden vanaf dat moment bellen met de praktijk.

Als jullie voor de eerste keer bij ons op controle komen, nemen wij een heel aantal gegevens met jullie door. Dit gaat onder andere over je medische voorgeschiedenis, erfelijke aandoeningen in de familie en over de menstruatiecyclus. Tijdens deze controle krijgen jullie ook al veel informatie over verschillende onderzoeken die mogelijk zijn in het begin van de zwangerschap. Verder meten wij je bloeddruk en nemen je gewicht op, bij deze controle is het nog te vroeg om het hartje van de baby te kunnen horen.

Het is handig als je naar de intake een zorgpas van de verzekering, een ponsplaatje van het Deventer Ziekenhuis en je identiteitsbewijs meeneemt. Als je medicijnen slikt is het fijn als je het doosje of recept meeneemt.

Tussen 9 en 12 weken vindt de eerste echo plaats; de termijnecho. Op deze echo wordt gekeken hoe ver jullie zwanger zijn en hierbij wordt uiteindelijk ook de uitgerekende datum bepaald die wij de rest van de zwangerschap aanhouden. Tijdens de eerste controle bij Anno zorgen wij dat jullie de achtergrondinformatie over de echo horen en een verwijsbrief meekrijgen. 

Zodra je zwanger wil worden/of al bent is het belangrijk te starten met foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje.  Het advies is om iedere dag 500 microgram te slikken. Je slikt dit tot 10 weken zwangerschap. Foliumzuur is te koop bij drogisterijen of bij de apotheek, los of in een multi-vitamine voor zwangere.

Nu al meer weten?

Hebben jullie vragen, twijfels of willen jullie meer weten? Over zwangerschap, bepaalde bijkomende verschijnselen, voeding, vitamines of over wat wel of niet te doen in een zwangerschap? Als jullie de benodigde informatie niet kunnen vinden op onze website, dan mogen en kunnen jullie altijd contact met ons opnemen.