Centering Pregnancy

Sinds februari 2017 kun je bij ANNO terecht voor Centering Pregnancy (CP). In Deventer is dit een vernieuwende vorm van verloskundige zorg, op meerdere plekken in Nederland, wordt dit al langer tot grote tevredenheid van zwangeren aangeboden.

Centering Pregnancy is ontwikkeld in Amerika. Hieronder de info:
“Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.”

Het meest volledige wat we je op dit moment te bieden hebben! Het grote voordeel is dat de bijeenkomsten zullen worden geleid door één of twee vaste verloskundigen. Dat is prettig en vertrouwd.

Centering Pregnancy; een aanrader?

Jazeker! Een reguliere zwangerschapscontrole duurt 15 minuten. Na het bloeddruk meten en hartje luisteren, blijft er minder tijd over om informatie te geven en/of vragen te beantwoorden. Bij Centering Pregnancy duurt een sessie twee uur. Dit betekent dat je 17 uur meer verloskundige zorg krijgt. Omdat alle bijeenkomsten vooraf worden gepland, is dit vaak heel goed in je agenda in te passen. In die twee uur komen verschillende onderwerpen aan bod.

Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Zwangeren die na een eerdere zwangerschap mee doen aan Centering Pregnancy geven aan dat ze nog beter zijn geïnformeerd en met nog meer vertrouwen hun bevalling tegemoet zien. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in de groep, biedt de groep ook veel ondersteuning.

De sessies zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de twee weken. Je kunt ze dus ruim van tevoren inplannen in je agenda!

Als je deelneemt aan het programma, word je ingedeeld in een groep met 8 à 12 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij. Er zijn 9 bijeenkomsten van 2 uur gepland tijdens je zwangerschap. En 1 bijeenkomst nadat iedereen uit de groep bevallen is. Tijdens elk van deze bijeenkomsten zal er tijd zijn voor de zwangerschapscontrole, gesprekken over zwanger zijn, geboorte en baby’s.

Je partner en/of andere ondersteunende mensen om je heen zijn ook welkom binnen de groep in bepaalde bijeenkomsten. En natuurlijk vooraf aan de bijeenkomst tijdens je zwangerschapscontrole.

Wij zijn heel enthousiast over dit programma, omdat het de 3 belangrijkste pijlers van zorg omvat: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. De tijd binnen de groep zal productief gebruikt worden.

Ook als je extra zorg nodig hebt, bijvoorbeeld bij de gynaecoloog, kun je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten.

Na de eerste aanmelding bij Anno ontvang je een bevestigingsmail met info over de eerste controle. In die mail zit ook de informatie over CP. De eerste controle (intake) vragen we of je deel wilt nemen aan deze vorm van zorg. Mocht je ondertussen nog vragen hebben, dan kun je contact met ons opnemen.