Borst- en flesvoeding

Tijdens de zwangerschap zullen wij met jullie bespreken welke voeding  jullie willen gaan geven aan jullie kindje.

Sommige mensen hoeven hier absoluut niet over na te denken, andere mensen twijfelen nog. De zwangerschap is een periode om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en wat deze inhouden. Zo zijn er voorlichtingsavonden over voeding voor de baby en ook speciale borstvoedingsavonden.

Wij adviseren iedereen om borstvoeding te gaan geven, omdat wetenschappelijk bewezen is dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Flesvoeding mist een aantal belangrijke stoffen die wel in de borstvoeding aanwezig zijn. Fabrikanten van flesvoeding kunnen deze stoffen niet toevoegen aan de flesvoeding.

Er kunnen situaties zijn waardoor je geen borstvoeding kunt of wil geven, flesvoeding is dan een goed alternatief. Als jullie om welke reden dan ook ervoor kiezen geen borstvoeding te geven, ondersteunen en adviseren we jullie uiteraard tijdens de kraamtijd bij het geven van flesvoeding.

Borstvoeding

Waarom borstvoeding

Als jullie baby geboren wordt zie je vaak vrij snel na de geboorte dat hij of zij gaat zoeken naar de borst of begint te zuigen op vingertjes. Dit is de aangeboren zoek- en zuigreflex van baby’s. Jullie baby heeft behoefte aan warmte, voeding en lichaamscontact. Voor jullie baby is borstvoeding dan ook de natuurlijkste zaak van de wereld. Borstvoedingshormonen, die jij aanmaakt, helpen om de borstvoeding op gang te brengen en geven jou nog meer het zorggevoel voor jullie baby.

Het bijzondere van borstvoeding is, dat het niet na te maken is. De voeding is precies afgestemd op de behoeften van je baby en past zich telkens weer aan. Via de borstvoeding geef je je baby antistoffen mee, waarmee je hem of haar beschermd tegen ziekten en de kans op allergieën kleiner maakt. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe meer bescherming je baby meekrijgt. Zelfs op latere leeftijd worden er nog effecten van het geven van borstvoeding aangetoond.

 Hier nog even de voordelen van borstvoeding op een rijtje:

  • Samenstelling van de melk past zich aan aan de behoeften van de baby. Zo is de samenstelling van moedermelk voor te vroeggeboren baby’s anders dan voor baby’s die rond 40 weken geboren worden.
  • Borstvoeding biedt bescherming tegen ziektes. Afweerstoffen die door de moeder gemaakt worden, komen via de borstvoeding bij de baby. Hierdoor is de baby beter beschermt tegen ziektes. Vanaf ongeveer 6 maanden is het afweersysteem van de baby zover dat hij zelf al deze afweerstoffen kan maken.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op wiegendood
  • Allergische reacties komen minder voor of zijn minder heftig..
  • Tanden en kaken van een baby ontwikkelen zich beter wanneer een baby borstvoeding krijgt.
  • Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben vaker een hoger IQ en minder risico op overgewicht en hoge bloedruk op latere leeftijd. Ook zijn ze minder vaak ziek.
  • Borstvoeding bevordert de moeder/kind binding. Baby’s voelen zich veilig en getroost wanneer ze borstvoeding krijgen en er is vaak meer lichaamscontact.
  • De vetreserves die tijdens de zwangerschap bij de moeder worden aangelegd worden tijdens de borstvoedingsperiode geheel of gedeeltelijk verbruikt. Hierdoor ben je vaak sneller terug op je oude gewicht.
  • Als je borstvoeding geeft of hebt gegeven, heb je minder kans op eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd.
  • Borstvoeding heb je altijd in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur bij je.
  • Borstvoeding is gratis.

Borstvoeding geven moet je leren. De eerste weken is het echt even investeren in elkaar, je zult zien dat je dan al snel op elkaar afgestemd raakt. Tijdens de eerste week na de bevalling zijn wij en de kraamverzorgende er om jullie te helpen, adviezen en tips te geven. Soms is het nuttig om een lactatiekundige te vragen om advies, we zullen dit met jullie bespreken als daar reden voor is of als jullie zelf die behoefte hebben.

Hier volgen alvast wat praktische tips bij borstvoeding:

  • Het eerste uur na de geboorte is je baby het meest alert, het is goed om ervoor te zorgen dat je dan je baby helpt zoeken naar je borst en laat drinken.
  • Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe vaker je baby drinkt, des te meer voeding wordt er door jou geproduceerd. Let goed op de seintjes die je baby geeft, als hij of zij begint te smakken of te zoeken, leg je je baby weer aan de borst. Dat kan aan het begin heel vaak achter elkaar zijn. Probeer in ieder geval iedere 3 uur aan te leggen.
  • Neem de eerste weken jullie baby bij je op de kamer, zodat je direct op zijn vraag naar drinken kunt reageren.
  • Door in het begin vaak aan te leggen komt je borstvoeding sneller op gang.
  • Geef je baby geen flesvoeding zonder dit te overleggen met ons.
  • Het aanleggen mag in het begin als je baby aanzuigt even pijnlijk zijn, maar deze pijn moet wel wegtrekken. Leg de baby anders opnieuw aan.
  • Geef de eerste dagen beide borsten bij iedere voeding.
  • Laat je baby in het begin niet langer dan 5-10 minuten aan één borst laten drinken, je tepels kunnen dan even wennen. Wissel regelmatig van borst. Je kunt beter 4 keer kort laten drinken dan 1 borst te lang. Vrij snel kun je je baby langer aan een borst laten drinken. Het is goed om goed naar je baby te kijken, zodra hij/zij niet meer goed doordrinkt, wissel je van borst. Je baby neemt wel steeds pauzes tijdens het drinken, dat is normaal.
  • Wanneer je je baby van je borst haalt, eerst het vacuüm opheffen door je pink tussen het kaakje van je baby te stoppen.
  • Geef je kindje geen fopspeentje als de borstvoeding nog niet goed gaat.

Door alle gezondheidsorganisaties wordt in de eerste maanden na de geboorte borstvoeding geadviseerd. Het algemeen geldend advies is om zes maanden volledige borstvoeding te geven. Op die leeftijd beginnen kinderen met vast voedsel.
Wil je meer over borstvoeding weten dan kun je met vragen uiteraard bij ons terecht of op één van de websites.

http://www.oeiikgroei.nl met oa informatie over borstvoeding geven en zwanger zijn en de voorbereiding op het geven van borstvoeding.

http://www.ncj.nl met info over borstvoeding voor zorgverleners en ouders.

http://www.borstvoeding.com : over Sesamstraat en borstvoeding.

Twan Feed App gratis voor het praktisch bijhouden van je borstvoedingen.

Flesvoeding

Wanneer je besluit om kunstvoeding te gaan geven, dan is het handig om al een fles, speentje (voor 0-3 mnd) en standaard zuigelingenvoeding 1 (volledige zuigelingenvoeding 0-3mnd) in huis te hebben. Welk merk voeding jullie kiezen, maakt niet uit. In de wet staat voorgeschreven wat er precies in babyvoeding moet zitten. Het is wel verstandig om steeds hetzelfde merk te gebruiken, zodat jullie baby daaraan kan wennen.

Er bestaan verschillende typen voeding. Bijvoorbeeld: voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. De eerste weken is dit nog niet nodig, heb je later het idee dat een ander type voeding voor jullie baby beter zou kunnen zijn, overleg dat dan met het consultatiebureau.

Wij en de kraamverzorgende helpen jullie bij het geven van flesvoeding, we geven tips en adviezen. Ook als je flesvoeding geeft, kun je werken aan de binding met jullie baby, je kunt je baby op je blote borst leggen tijdens het geven van de fles. Zo creëer je meer lichamelijk contact, dat is belangrijk is voor jullie binding en hechting.