Kraamtijd

Naast dat wij voor je zorgen in de zwangerschap en tijdens de bevalling doen wij dit ook in het kraambed. De kraamtijd oftewel de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling is een tijd waarin jullie veel rusten. Met name  jij en je baby liggen in deze periode vaak veel op bed. Alle indrukken van de bevalling, de slapeloze nachten de eerste dagen en alle nieuwe indrukken hebben tijd en rust nodig om een plekje te krijgen. In deze eerste week moet je vaak erg wennen aan elkaar als ouders en aan jullie kindje. Deze periodes van intens geluk, trots en kraamtranen wisselen elkaar snel af en dat is normaal. Samen met de kraamverzorgende helpen wij jullie op weg in de eerste stappen van het ouderschap. Met elkaar gaan wij op zoek naar een passende manier om bij jullie wensen aan te sluiten om de kraamtijd tot een hele bijzondere tijd te maken.

Kraamvisites

Tijdens de kraamtijd komen wij een aantal keer bij jullie thuis langs, meestal zo’n 3 tot 4 keer. Het is fijn als de eerste week zowel voor jullie baby als voor jullie goed verloopt. Naast dat dit een positieve herinnering oplevert geeft dit op de lange termijn ook gezondheidswinst. In deze week werken wij intensief samen met de kraamverzorgende die de eerste week bij jullie thuis is. Zij helpt jullie met alle praktische zaken zoals, een badje, het goed voeden van de baby maar ondersteunt ook in het huishouden. Ook doet zij verschillende controles bij jou en jullie baby.

Als wij bij jullie langs komen controleren wij hoe het met jullie baby gaat door de controles die de kraamzorgverzorgende dagelijks uit voert te bespreken en evalueren we hoe het tot nu toe gaat. We geven begeleiding bij het geven van borstvoeding en bepalen samen met jullie het te volgen beleid in de kraamtijd. De Kraamverzorgende is voor jullie het eerste aanspreekpunt tijdens deze week. Daarnaast zijn wij beschikbaar en bereikbaar voor al jullie vragen en onzekerheden in de kraamtijd. Na ongeveer 8 dagen sluiten wij het kraambed af en vertellen wij jullie duidelijk hoe de zorg verder zowel voor jou als voor jullie baby geregeld is. Na ongeveer zes weken zien wij jullie dan nog een keer bij ons op de praktijk voor een nacontrole.

Aangifte

Binnen 3 dagen na de geboorte moet er aangifte gedaan zijn van de geboorte bij de gemeente. Het is mogelijk om hier een afspraak voor te reserveren via de website van de gemeente. www.deventer.nl  Dit scheelt vaak lang wachten op het gemeentehuis. Het is belangrijk dat de aangifte van de geboorte gedaan wordt door iemand die bij de bevalling aanwezig was. Zorg dat je een identiteitsbewijs bij je hebt en het bewijs van geboorte van het ziekenhuis of de verloskundige. Zijn jullie niet getrouwd denk dan ook aan de papieren van de erkenning. In veel gemeentes is het nu ook mogelijk om online aangifte te doen.