Kraampakket en benodigdheden
Het kraampakket bevat de benodigdheden voor de bevalling. Ook als je poliklinisch wil gaan bevallen, is een kraampakket nodig. In het kraampakket zit o.a.: gaasjes, matjes, kraamverbanden en een navelklem. Meestal wordt het pakket via je zorgverzekeraar geleverd rond 30 weken zwangerschap.
Het is handig als je het kraampakket bij elkaar laat zodra je deze in huis hebt, zodat wij alles makkelijk kunnen vinden.
- Overige benodigdheden:
- 2 goed werkende thermometers
- 2 metalen kruiken of 1 zensy
- Een po met deksel (kun je tegelijkertijd ophalen met de klossen bij de thuiszorgwinkel)
- 2 emmers
- Vuilniszakken
- Minimaal 10 gewassen schoon bewaarde hydrofiele luiers
- 2 baby mutsjes
- cord ring: een cordring is een ring van natuurrubber die je kan gebruiken om de navelstreng af te klemmen. Hij wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als alternatief voor de navelklem. Je kunt deze voor 2 euro kopen bij de assistentes aan de balie.
Bed op klossen
Vanaf 37 weken willen wij graag dat het bed op klossen staat. Het maakt hierbij niet uit of je thuis of poliklinisch wilt gaan bevallen. Een werkhoogte van 80 cm of meer is voor ons en de kraamverzorgende prettig. Klossen kun je bij thuiszorgwinkel huren of lege bierkratjes lenen bij een slijter/supermarkt.
Telefoonnummers
Een bevalling is vaak toch spannend en kan soms wat stress geven. Daarom geeft het een hoop rust als je zorgt dat jullie van tevoren een lijstje hebben gemaakt met de telefoonnummers die mogelijk nodig zijn tijdens de bevalling. Denk hierbij aan;
- Dienstnummer van verloskundige
- Nummers van de kraamzorgorganisatie
- Nummer van de oppas voor de eventueel oudere kinderen/huisdieren
Opvang eventuele andere kinderen
Hebben jullie al kinderen, dan is het fijn om goede opvang voor hen te regelen tijdens de bevalling. Ook als je thuis wil gaan bevallen en de bevalling dient zich ‘s nachts aan, is het raadzaam om opvang achter de hand te hebben. Mocht het zo zijn dat we onverwacht naar het ziekenhuis moeten, dan is het prettig dat er op dat moment al oppas aanwezig is.
Opvang huisdieren
Denk eraan ook voor jullie eventuele huisdieren goede opvang te regelen voor tijdens de bevalling. Als je thuis bevalt en wij of andere hulpverleners komen, zorg er dan voor dat de hond of kat buiten bereik is van de hulpverlener.
Routebeschrijving
Indien je erg afgelegen woont of je huis lastig te vinden is, wil je dan een routebeschrijving maken en deze al in de zwangerschap aan ons geven? Wij stoppen deze bij de status en kunnen dan als je onze hulp inroept sneller bij je zijn.
Ook is het prettig als jullie huisnummer goed leesbaar is vanaf de weg en dat ’s nachts de buitenlamp aan is.
Ziekenhuistas
Ook als je thuis wil bevallen is het raadzaam een tas klaar te zetten voor het ziekenhuis.
Soms is het zo dat een geplande thuisbevalling eindigt in een ziekenhuisbevalling. Het is handig om dan al een tas klaar te hebben staan.
- Camera
- Mobiele telefoon + oplader
- 2 euro muntstuk voor een rolstoel
- Pasje van het Deventer Ziekenhuis
- Identiteitsbewijs (nodig voor aangifte baby in het ziekenhuis)
- Toiletartikelen
- Sloffen/ pyjama/ ondergoed/ ochtendjas
- Makkelijke kleertjes voor de baby
- Geld voor parkeerautomaat
- Maxicosi
- Kraamzorgdossier
- Indien van toepassing papieren van erkenning