Vanaf 37 weken tot en met de 42e week mag je onder onze begeleiding bevallen. De kans dat je ná de uitgerekende datum bevalt is groter dan ervoor. Beval je voor 37 weken of na 42 weken, dan zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. Deze zal dan ook je bevalling begeleiden.
Harde buiken:
In de loop van de zwangerschap raak je steeds meer vertrouwd met harde buiken; de baarmoeder trekt samen tot een harde bal. In het begin van de zwangerschap af en toe, naar het einde toe zeer regelmatig. Dit gebeurt spontaan of wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door bewegingen van de baby, een drukke dag of omdat je in de laatste weken van je zwangerschap zit. Harde buiken verdwijnen vaak weer als je even rustig gaat zitten en wat ontspant. Of door een warme douche of kruik.
Voorweeën:
In de laatste weken van je zwangerschap kan het zijn dat je regelmatig last hebt van voorweeën. Dit zijn pijnlijke harde buiken die met een zekere regelmaat kunnen komen. Deze voorweeën zijn vaak kort van duur (20-40 seconden). Ze komen met name ’s nachts voor en kunnen wel enkele uren aanhouden. Hierdoor krijg je geen ontsluiting, maar de baarmoedermond wordt zo wel langzaam klaargemaakt voor de bevalling. Soms helpt een warme douche, een kruik of een paracetamol tegen deze pijn.
Indalingsweeën:
Dit zijn pijnlijke steken helemaal onder in de buik en soms in de vagina. Het hoofdje van de baby daalt steeds een stukje dieper in. Ontsluiting krijg je nog niet van deze weeën. Het kan helpen om een lekker warm bad of douche te nemen of een warme kruik tegen je buik aan te leggen. Probeer nog wat te gaan rusten of (’s nachts) verder te slapen, je mag hierbij paracetamol innemen. Deze indalingsweeën komen het meest voor tussen 34 en 36 weken.
Slijmprop:
Tegen het einde van je zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Soms is dit heel duidelijk en goed zichtbaar maar bij anderen verloopt het vrijwel ongemerkt of pas tijdens de bevalling. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed. De hoeveelheid slijmerig bloed kan zoveel zijn als een menstruatie. Het verliezen van de slijmprop geeft aan dat je baarmoedermond aan het veranderen is. Het wil echter niet zeggen dat je onmiddellijk gaat bevallen. Dit kan soms nog weken duren. Verlies je helderrood bloed zonder slijm neem dan contact met ons op.
Ontsluitingsweeën:
De meeste bevallingen beginnen met weeën (90%). Vaak begint het met onregelmatige pijnlijke harde buiken die wisselend van duur en kracht zijn. Zolang de weeën nog stoppen of minder vaak komen door prikkels van buitenaf (een rinkelende telefoon, houdingsverandering, een warme douche) zijn ze meestal nog niet sterk genoeg om tot ontsluiting te leiden. In het algemeen geldt dat de ontsluiting op gang komt vanaf het moment dat de weeën 60 seconden duren. Ontsluitingsweeën kunnen voorafgegaan worden door voorweeën, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Zolang de weeën nog niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.
De eerste uren (de zogenaamde latente fase) vordert de ontsluiting meestal nog niet zo snel. Dit komt omdat de baarmoedermond eerst moet verstrijken (korter worden) en verder verweken voordat deze helemaal open kan gaan. De laatste centimeters gaan over het algemeen weer wat sneller. De bevalling van een eerste kindje kan al snel 12 uur duren. Probeer dan niet gespannen elke wee te noteren, maar probeer zolang mogelijk te ontspannen. Er kan tijdens de ontsluiting wat slijmerig, rood bloedverlies zijn, het zogenaamde ” tekenen”. Dit is volkomen normaal. Is het helder bloedverlies zonder slijm, wat meer is dan een enkele druppel, dan is het belangrijk dat je contact met ons opneemt.
Vruchtwater:
Sommige bevallingen beginnen met het breken van de vliezen (10%). Je verliest dan een deel van het vruchtwater. Er zullen na dit moment meestal kleine scheutjes vruchtwater blijven aflopen. Kijk goed naar de kleur van het vruchtwater en probeer wat op te vangen in een glas of bewaar je maandverband. Het vruchtwater hoort helder (doorzichtig, wittig, rozig of met witte vlokjes) te zijn. Soms zit er wat slijm of bloed doorheen. Dit zijn normale kleuren van vruchtwater. Als je overdag vruchtwater verliest, bel ons dan op de diensttelefoon. Breken de vliezen ’s nachts en het hoofdje is goed ingedaald (dit krijg je de laatste weken van je zwangerschap tijdens de controles duidelijk te horen) en het vruchtwater is helder van kleur en je hebt geen koorts, bel ons dan de volgende ochtend rond een uur of 08:00 – 08:30 op de diensttelefoon. Wij spreken met je af hoe laat we je die dag bezoeken en je krijgt temperatuur instructies (bellen als je temperatuur rectaal >37.8C ).
Is het vruchtwater groen, bruin, donkergeel of twijfel je over de kleur dan moet je ’s nachts wel direct bellen; het kan zijn dat de baby dan in het vruchtwater heeft gepoept. Dit is een reden om dan direct met elkaar naar het ziekenhuis te gaan.
Als het vruchtwater helder is en de weeën nog niet op gang komen, wordt er voor de volgende dag een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Er wordt dan een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby, een echo om te kijken of er nog voldoende vruchtwater in je buik aanwezig is en er wordt een kweek afgenomen uit de vagina. In overleg met de gynaecoloog wordt een beleid afgesproken voor de dag erna. Je mag niet meer vrijen, zwemmen of in bad als de vliezen gebroken zijn. Je mag wel douchen.
Wanneer moet je bellen:
- Bij helderrood bloedverlies zonder slijm.
- Bij een uur lang regelmatige weeën om de 5min, die ongeveer 60 seconden duren
- Bij vruchtwater dat niet helder van kleur is (dus groen, bruin of bij twijfel over de kleur)
- Als je de baby niet goed voelt bewegen.
Wanneer mag je bellen:
Als je ons nodig hebt. Als je ongerust bent, je weet niet zeker of de bevalling is begonnen of je twijfelt of je de baby goed voelt bewegen. Er heeft altijd iemand van de verloskundigen dienst. Wil je overdag iets overleggen of vragen dan kun je het beste naar de praktijk bellen: 0570-630308. Voor zaken of vragen die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten is de dienstdoende verloskundige ’s avonds, ’s nachts en/of in het weekend bereikbaar op het mobiele nummer: 06-51176567.