Bevalling thuis of poliklinisch

Verloopt je zwangerschap zonder problemen, dan heb je in Nederland de mogelijkheid om te kiezen waar je wilt gaan bevallen, thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Het is de bedoeling dat je gedurende de zwangerschap samen met je partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te bevallen. Welke keuze je ook maakt, het is voor ons het belangrijkste dat jij en je partner zich prettig en veilig voelen op de plek waar de bevalling plaatsvindt. Tijdens de zwangerschap wordt met jullie de plaats van voorkeur besproken. Het is ook mogelijk om tijdens de bevalling zelf jullie keuze kenbaar te maken (mits medisch verantwoord).

Thuis bevallen

In Nederland kennen wij een uniek zorgsysteem rondom geboorte. Wat onder andere bekent dat als een zwangerschap ongecompliceerd verloopt en jij zelf verder goed gezond bent, je mag kiezen voor een thuisbevalling.

Wanneer je kiest voor een thuisbevalling komen wij bij jullie thuis om de bevalling te begeleiden. Wij hebben op dat moment altijd alles bij ons om, mocht het nodig zijn, te kunnen handelen in een noodsituatie. Naar de thuisbevalling zijn afgelopen jaren veel onderzoeken gedaan. Al deze onderzoeken wijzen uit dat het voor een gezonde zwangere net zo veilig is om thuis te bevallen als in het ziekenhuis.

Naast dat jullie begeleid worden door één van ons is er bij de bevalling ook een speciaal opgeleide kraamverzorgster aanwezig. Zij assisteert ons maar helpt ook met het opvangen van weeën, geeft instructies over de eerste uren na de geboorte en helpt met opruimen na die tijd.

Als jullie kiezen voor een thuisbevalling is het belangrijk dat er een kamer in huis is die daar geschikt voor is. Een kamer is geschikt wanneer:

  • Aan een kant van het bed minimaal een halve meter bewegingsruimte is.
  • De kamer verwarmd kan worden tot +/- 23 graden
  • Er stromend water is op dezelfde etage als waar de bevalling plaats vindt
  • Er een stabiele, niet te krappe trap is (Bij twijfel altijd bespreken met een van ons)
  • Dat verkeerssituatie en of locatie waar de woning staat goed bereikbaar is voor evt. hulpdiensten.

Mochten jullie vragen hebben over de mogelijke geschiktheid of ongeschiktheid van het huis/de ruimte om in te bevallen, maak dit dan bespreekbaar met een van de verloskundigen.

Poliklinische bevalling, zonder indicatie

Heb je geen medische indicatie, dan kun je ervoor kiezen in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van een van ons. We noemen dit een poliklinische bevalling of een verplaatste thuisbevalling. Niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig, informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar. Verloopt de bevalling zonder complicaties dan mag je, afhankelijk van het tijdstip van bevallen, na enkele uren weer terug naar huis.

Bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, worden wij ook geassisteerd door een gespecialiseerde kraamverzorgende. Net als bij een thuisbevalling helpt zij met het opvangen van weeën en assisteert ons. Nadat je bent bevallen zal zij je helpen met douchen en aankleden als je hierna naar huis mag, gaat zij ook nog even met jullie mee om thuis alles op te starten. Na enkele uren sluit zij de zorg af en komt de  kraamverzorgende voor de rest van de week.

Wanneer jullie kiezen voor een poliklinische bevalling vindt deze altijd plaats in het Deventer Ziekenhuis. Het eerste deel van de bevalling vindt thuis plaats, in overleg met jullie wordt er besloten wanneer wij naar het ziekenhuis gaan voor de poliklinische bevalling. Dit is meestal rond 5 cm ontsluiting. Aangekomen in het Deventer Ziekenhuis vindt de bevalling plaats in een kraamsuite. Dit zijn luxe privékamers met een eigen badkamer en toilet. Mocht het nodig zijn dan mag je partner ook blijven slapen. Aanmelden voor een poliklinische bevalling is niet nodig.

Poliklinische bevalling met indicatie

Het kan zijn dat in verband met je medische voorgeschiedenis, je vorige bevalling, of medicijngebruik het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. Hiervoor wordt dan een plaats indicatie afgesproken. In dat geval zal één van ons de bevalling begeleiden, maar wel in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling met medisch indicatie worden wij geassisteerd door een verpleegkundige uit het Deventer Ziekenhuis. De kraamzorg komt pas als jullie weer thuis zijn.

De kosten voor deze poliklinische bevalling met indicatie worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Is er een medische indicatie om poliklinisch te bevallen dan zullen wij dit in de zwangerschap al met jullie bespreken.

Medische bevalling

Wordt de zwangerschap gecontroleerd door de gynaecoloog, dan zal je ook onder leiding van een gynaecoloog bevallen in het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie voor een bevalling onder leiding van een gynaecoloog. De bevalling wordt dan volledig vergoed door de zorgverzekeraar.