Anticonceptie

Het laten plaatsen van een spiraaltje

 

De spiraal is een betrouwbare methode van anticonceptie. Hieronder vind je meer informatie over het spiraaltje, de plaatsing en kosten ervan.

Wat is een spiraaltje?

Een spiraaltje is een klein kunststof ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het wordt gebruikt als anticonceptiemiddel en/of om de menstruatiecyclus te reguleren. Er bestaan twee soorten spiraaltjes:

 • Een spiraal zonder hormonen: T-safe, ook wel de koperspiraal genoemd.
  • Deze spiraal geeft geleidelijk koper af. Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief. Tevens zorgt het voor verandering van het baarmoederslijmvlies, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen.
 • Een spiraal met hormonen: Mirena en Kyleena.
  • Het hormoonspiraal geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. Het zorgt ervoor dat het slijm rondom de baarmoedermond dikker wordt en zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Als er zaadcellen wel het slijm passeren, gaan ze minder goed functioneren door het hormoon. Tevens wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd, waardoor er geen innesteling kan plaatsvinden. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.
  • Het hormoonspiraal kan worden gebruikt als anticonceptiemiddel, maar ook bij problemen van de menstruatiecyclus, bijvoorbeeld bij hevige, pijnlijke menstruaties.

Voor- en nadelen

Voordelen van een spiraal:

 • Hoge betrouwbaarheid ( >99%), zowel een koper- als een hormoonspiraal.
 • Geen of minder hormonen ten opzichte van andere anticonceptiemiddelen.
 • Het is continue werkzaam: misselijkheid, diarree of ziekte beïnvloeden de betrouwbaarheid niet.
 • Kan gedurende lange tijd blijven zitten: 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het soort spiraal. Tijdens deze periode is het niet meer nodig om aan anticonceptie te denken. Mocht je binnen deze periode een kinderwens hebben, dan kan het spiraaltje te allen tijde eenvoudig worden verwijderd. Je bent dan direct weer vruchtbaar
 • Relatief voordelig; na een eenmalige investering ben je jarenlang beschermd.
 • Zowel een koper- als een hormoonspiraal kan gebruikt worden in combinatie met het geven van borstvoeding.

Nadelen van een spiraal:

 • De plaatsing kan als pijnlijk worden ervaren.
 • De eerste 3 tot 6 maanden kun je onregelmatig bloedverlies en/of buikkrampen hebben.
 • De menstruatie kan niet gepland worden.

Het inbrengen van een spiraaltje

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. Wanneer je nog nooit bevallen bent, wordt het plaatsen van een spiraaltje tijdens een menstruatie gedaan, omdat dan zeker is dat  je niet zwanger bent, de spiraal dan direct betrouwbaar is en het plaatsen gemakkelijker verloopt. Na een zwangerschap en bevalling kan een spiraaltje ook zonder problemen buiten een menstruatie worden geplaatst. Vanaf 10 weken na de bevalling kan een spiraaltje geplaatst worden.

Voordat het spiraaltje wordt ingebracht zal een inwendig onderzoek gedaan worden om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Vervolgens wordt een speculum (ook wel eendenbek genoemd) ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Om te weten of de baarmoeder geschikt is voor het spiraaltje, wordt met een dun staafje (een sonde) de lengte van de baarmoeder opgemeten. Wanneer de baarmoeder groot genoeg blijkt, zal het spiraaltje worden ingebracht. Na het inbrengen van de spiraal worden de draadjes op de juiste lengte afgeknipt.

De plaatsing van een spiraal duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Het kan een onaangenaam en soms pijnlijk gevoel geven. De avond van te voren én een uur vooraf aan de afspraak, kun je het beste pijnstilling innemen (twee paracetamol, 2x 500mg, of één ibuprofen, 1x 400mg). Wanneer je een of meerdere keren bent bevallen, verloopt de plaatsing van een spiraal in de meeste gevallen soepel.

Nacontrole

Zes tot acht weken na het plaatsen van een spiraaltje wordt een nacontrole gepland. Eventuele bijwerkingen en/of klachten worden besproken en daarnaast wordt gekeken of de spiraal nog op de juiste plaats zit.

Wanneer geen spiraaltje

Hoewel het spiraaltje voor bijna iedere vrouw geschikt is, zijn er een aantal uitzonderingen:

 • Een afwijkende vorm van de baarmoeder.
 • Een SOA op het moment van plaatsen.
 • Een zwangerschap op het moment van plaatsen.
 • Onverklaarbaar (onregelmatig) bloedverlies.

Verder:

 • Een koperspiraal is ongeschikt voor vrouwen die van nature hevige menstruaties hebben en/of een koperallergie.
 • Een hormoonspiraal kan ongeschikt zijn voor vrouwen met bepaalde medische indicaties, zoals trombosegevoeligheid of bepaalde vormen van kanker.

Twijfel je of een spiraal geschikt is voor jou, neem dan gerust contact met ons op.

Kosten

Anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt niet vergoed vanuit het basispakket. De kosten van een spiraal en het plaatsen ervan zijn afhankelijk van je verzekering.

Zowel de koper- als de hormoonspiraal zijn te verkrijgen op recept via ons. De spiraal dien je zelf op te halen bij jouw eigen apotheek en mee te nemen naar de afspraak bij ons. De kosten van een T-safe koperspiraal bedragen €69,- en de kosten van een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) bedragen €150,-. De plaatsing van de spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van waar je verzekerd bent. We raden je aan om dit van te voren na te vragen bij je eigen verzekering. Indien het plaatsen van een spiraal niet wordt vergoed, bedragen de kosten voor de plaatsing €68,-.

Afspraak maken

Indien je een afspraak wil maken voor het plaatsen van een spiraal of als je verdere vragen hebt over het spiraaltje en/of de plaatsing ervan, neem dan gerust contact met ons op:

 • Bel op werkdagen tussen 08.30u en 16.30u naar 0570-630308.
 • Stuur een e-mail naar info@annodeventer.nl, vermeld hierbij jouw telefoonnummer, dan nemen wij contact met je op.