Spontane miskraam

Bloedverlies in de tweede of derde maand van de zwangerschap kan het eerste teken van een miskraam zijn. Als er inderdaad sprake is van een miskraam, komt de miskraam na dit eerste bloedverlies meestal binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken.

Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en wordt het bloedverlies meer, zoals bij een zeer hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt het vruchtje uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. Vaak komen ook bloedstolsels vrij. Het is niet altijd mogelijk om het vruchtje te herkennen. De pijn verdwijnt vrijwel direct nadat de miskraam heeft plaatsgevonden. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met een menstruatie. Dit kan nog een week en soms 2 weken aanhouden, maar je zult merken dat het bloedverlies steeds minder wordt. Het is niet nodig om het vruchtje te bewaren voor onderzoek.

Als het bloedverlies blijft aanhouden, kan er sprake zijn van een incomplete miskraam. Dit houdt in dat het vruchtje niet helemaal naar buiten is gekomen, maar dat er nog iets is achtergebleven. In dat geval moet alsnog een curettage plaatsvinden. We verwijzen je daarvoor naar de gynaecoloog.