Lichamelijk en emotioneel herstel

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende één tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Als het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. De eerste menstruatie verschijnt na ongeveer zes weken, soms een paar weken eerder of later. Deze kan wat heftiger verlopen dan je gewend bent.

Veel vrouwen (en ook hun partner) maken na een miskraam psychisch een moeilijke tijd door. De miskraam maakt een einde aan alle plannen en fantasieën over het kindje dat jullie verwachtten. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Dit verschilt per persoon en situatie. Het is bekend dat mannen en vrouwen anders met verlies omgaan. Geef elkaar de ruimte en praat over jullie gevoel met elkaar en eventueel familie of vrienden. Delen geeft opluchting en steun.

Vaak vragen vrouwen zich af of ze iets verkeerd gedaan hebben waardoor ze de miskraam hebben veroorzaakt. Deze schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Een miskraam is in de meeste gevallen niet te voorkomen, dus probeer in je verdriet de oorzaak niet bij jezelf te leggen.

Als je merkt dat je hulp nodig hebt bij de verwerking, neem dan contact op met ons of met je huisarts. We kunnen jullie dan verwijzen naar een therapeut of praktijkondersteuner.