Complicaties bij de bevalling

De bevalling is het hoogtepunt van de zorg rondom zwangerschap en het krijgen van een kindje. Wij hopen met jullie uiteraard op een goede, ongecompliceerde bevalling.

Soms ontstaan er toch complicaties. Wij zijn ervoor opgeleid om die op tijd te kunnen herkennen en jullie op tijd te kunnen verwijzen of in te grijpen.

Sommige complicaties hebben geen spoed, bijvoorbeeld als je weeën niet krachtig genoeg zijn en er medicijnen nodig zijn om de weeën sterker te maken.

Er zijn ook complicaties waarbij wel sprake is van spoed. Bijvoorbeeld als je teveel bloed verliest na de bevalling, of als jullie baby in nood komt tijdens de bevalling of vlak daarna.

Deze complicaties zijn zeldzaam, als ze zich voordoen verwijzen we jullie naar specialistische zorg. Als een complicatie onverwachts optreedt, hebben wij altijd alles bij ons wat nodig is om de eerste opvang te kunnen geven totdat andere hulp aanwezig is. Dat geldt zowel voor een bevalling thuis als voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook worden wij regelmatig getraind op zulke spoedsituaties door professionele trainers.

Wij vinden het belangrijk om jullie ook in zulke situaties goed op de hoogte te houden van wat er gebeurd en wat we doen. Soms moet er in een bepaalde situatie eerst gehandeld worden en is uitleg niet altijd direct mogelijk. Daarna zullen we jullie altijd uitgebreid vertellen wat er aan de hand was en hoe we gehandeld hebben.

Ook in de kraamtijd wordt de bevalling nog met jullie nabesproken. Het is mogelijk dat jij en je partner beiden een hele andere beleving van de bevalling hebben. Jullie verhalen kunnen elkaar aanvullen en zo het plaatje weer compleet maken. Daarbij is het goed om aandacht te hebben voor elkaars emoties. Probeer de complicatie die optrad niet te laten overheersen op hoe je terugkijkt op de bevalling. Bij elke bevalling zijn ook hele mooie momenten om op terug te kijken!

Als je merkt dat je er samen niet uitkomt of als de bevalling steeds alleen maar negatieve gevoelens of angst oproept, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Ook hier kunnen en willen we jullie bij helpen.