Aangeboren afwijkingen

Bij 3-4% van de kinderen die geboren worden is er sprake van een aangeboren afwijking. De ernst van de afwijking varieert enorm. Het kan iets kleins en onschuldigs zijn, maar ook iets met meer gevolgen en consequenties.

In een aantal gevallen wordt de afwijking al tijdens de zwangerschap ontdekt. Afhankelijk van welke afwijking verwijzen wij je dan naar de gynaecoloog of een andere specialist. Er wordt verder gekeken en als behandeling na de zwangerschap nodig is, wordt dat alvast met jullie besproken en worden jullie goed voorbereid.

Als de afwijking ontdekt wordt nadat jullie kindje is geboren, zullen we jullie zo snel als nodig is verwijzen naar de juiste specialist.

Een kindje krijgen met een afwijking, kan behoorlijk veel impact hebben op jullie levens. Het kan zijn dat jij en je partner verschillende emoties ervaren en anders omgaan met de situatie. Het is goed om hier samen eerlijk en open over te kunnen blijven praten. Als jullie willen, kunnen jullie daar ook ondersteuning bij krijgen.

Willen jullie opnieuw zwanger worden, dan kan het wenselijk zijn een afspraak te maken bij een klinisch geneticus. Deze persoon kan jullie informatie geven over de herhalingskans van de afwijking en over eventuele methoden om de afwijking of aandoening vroeg op te sporen. Wij kunnen jullie hiervoor verwijzen.